In 4 stappen naar een creatieve werkruimte

Wil je creatief zijn op werk, maar loop je vaak vast? Misschien ligt het aan je kantoorinrichting. Met deze tips worden zelfs de meest fantasieloze kantoorruimtes een bron van inspiratie voor jouw creativiteit.

Creatief denken is niet gebonden aan een plek. Maar wanneer je je in een inspiratieloze ruimte bevindt kan het je creativiteit wel in de weg zitten. Sterker nog: een saai kantoor levert zelden nieuwe inzichten op. Google gaat wel erg ver met het aanleggen van glijbanen, hangmatten en skiliften. Maar het kan ook makkelijker en minder prijzig. Het belangrijkste daarbij is het creƫren van denkruimte.

1. Zorg voor ruimte in je kantoorinrichting

Tegen een kale muur aanstaren doodt de creativiteit. Het beste is om je bureau naar het raam toe te draaien. Als dat geen optie is, dan kun je het beste in de richting van een deur kijken. Wanneer je die open laat staan heb je zicht op de gang. Als dat echt niet kan, zorg dan dat u met uw gezicht naar een deur zit. Is je kantoor klein? Ook dat kan de denkruimte beperken. Door het plafond uit te lichten met een lamp lijkt de ruimte groter.

2. Creativiteit door kunst

Ben je op vakantie geweest en heb je een leuk souvenir meegenomen? In plaats van het thuis neer te zetten kun je het beter op je bureau leggen. Kunst werkt namelijk op je onderbewuste. Creativiteit trekt creativiteit aan. En wanneer collega’s de souvenir zien liggen, heb je meteen weer inspirerende gesprekken.

3. Groene vingers

Zet groene planten en fleurige bloemen neer. Verse bloemen verlagen het cortisolniveau in je lichaam. Hierdoor ervaar je minder stress. Wetenschappers denken dat onze hersenen gerustgesteld worden door planten omdat ze de aanwezigheid van voedsel suggereren. In een ontspannen sfeer ben je nou eenmaal creatiever.

4. Comfortabel en persoonlijk

Maak je kantoor persoonlijk. Je voelt je meer op je gemakt wanneer je de ruimte hebt om je werkplek zelf een beetje in te richten. Voornamelijk hoogopgeleide professionals zijn productiever wanneer ze veel vrijheid hebben. Ook muziek kunnen luisteren werkt stimulerend. Let er wel op dat foto’s, kunstvoorwerpen en prikkelende slogans regelmatig vernieuwd moeten worden. Na een tijdje gaan ze op met de rest van het interieur en vallen ze niet meer op.

Bron: Wout Monseurs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *